Assalamualaikum,
Semalam ada teman baik bawa banyak belimbing buluh ke pejabat. Katanya pokok belimbing di rumahnya berbuah lebat. Alhamdulillah, dapat juga kawan-kawan merasa. Pulang dari pejabat saya singgah ke pasar basah dan beli telur itik yang memang sentiasa di jual oleh peniaga di situ.
Akhirnya belimbing buluh pemberian sahabat baik saya itu di rampai dengan telur itik dan di masak lemak. Seperti biasa resepinya ringkas sahaja, sekejap je dah masak. Jom kita lihat...
MASAK LEMAK TELUR ITIK DENGAN BELIMBING BULUH
Bahan A (di tumbuk)
10 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Bahan B
4 biji telur itik
3 cawan santan sederhana pekat
7-8 biji belimbing buluh - di belah
1 keping asam gelugur
1 batang serai - di ketuk
Garam secukup rasa
serbuk perasa - (jika suka)
Cara Memasak.
1. Tumbuk semua bahan A hingga halus. Kalau nak memudahkan kerja, blender juga boleh, tapi saya lebih suka tumbuk.
2. Masukkan santan ke dalam periuk dan nyalakan api dapur. Masukkan juga bahan yang di tumbuk ke dalam santan tersebut dan kacau hingga sebati dan mendidih. Masukkan juga asam gelugur dan juga serai.
3. Pecahkan telur di dalam mangkuk dan lepaskan satu persatu ke dalam kuah lemak tadi. Bila agak keras sedikit, alih perlahan-lahan telur tersebut dengan senduk atau sudu.
4. Masukkan pula belimbing buluh dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa(jika suka). Renihkan hingga masak dan bolehlah matikan api dapur.
1 batang serai - di ketuk
Garam secukup rasa
serbuk perasa - (jika suka)
Cara Memasak.
1. Tumbuk semua bahan A hingga halus. Kalau nak memudahkan kerja, blender juga boleh, tapi saya lebih suka tumbuk.
2. Masukkan santan ke dalam periuk dan nyalakan api dapur. Masukkan juga bahan yang di tumbuk ke dalam santan tersebut dan kacau hingga sebati dan mendidih. Masukkan juga asam gelugur dan juga serai.
3. Pecahkan telur di dalam mangkuk dan lepaskan satu persatu ke dalam kuah lemak tadi. Bila agak keras sedikit, alih perlahan-lahan telur tersebut dengan senduk atau sudu.
4. Masukkan pula belimbing buluh dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa(jika suka). Renihkan hingga masak dan bolehlah matikan api dapur.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)