TEOCHEW FISH PORRIDGE

Assalamualaikum, 

Hari ini di Kedah cuti umum sempena Hari Keputeraan Sultan Kedah, jadi ramai penjawat awam dan swasta  yang bercuti dan bersantai di rumah. Sudah sarapan atau belum ya? Jika tiap hari bersarapan berat seperti nasi lemak dan roti canai, apa kata sesekali berubah kepada yang lebih ringan sedikit. Saya suka makan bubur nasi. tak kiralah apa jenis sekali pun dan hari ni saya ingin berkongsi resepi bubur nasi ikan Teochew. 

Sedap bubur nasi ni, walaupun ringkas sahaja. Gandingan udang kering, sotong kering dan isi ikan benar-benar membuka selera. Bagi yang ingin mencuba, resepinya ada saya sertakan. 

TEOCHEW FISH PORRIDGE
Sumber : Kitchentigress

(Resipi untuk 2 orang)
Bahan A
20gm udang kering (bilas dan rendam selama 10minit )
10gm sotong kering - di gunting menjadi jalur nipis - rendam dan bilas

200gm isi ikan - saya gunakan ikan tenggiri (bilas dan potong dadu, di campur kicap cair dan di gaul dengan 1/2 sudu teh tepung ubi)
120gm beras
800-900ml air

 Bahan B
1sudu teh kicap cair
1 kiub ikan bilis - saya tambah
1 sudu besar bawang putih atau bawang merah goreng
1 sudu besar daun bawang - di potong
Serbuk lada sulah secukup rasa

1. Ikan yang di gunakan untuk membuat bubur selalunya yang mempunyai isi yang banyak dan tekstur yang lembut seperti tenggiri, bawal putih atau kurau.

2. Sediakan udang kering, sotong kering dan isi ikan seperti arahan di atas.

3. Basuh beras dan rebus dengan udang kering hingga mendidih. Kacau selalu agar beras tidak melekat di dasar periuk.

4.Tambah air jika perlu, bergantung kepada kepekatan bubur yang di kehendaki dan rebus lagi.

5. Perasakan bubur dengan kiub ikan bilis (saya tambah) dan kicap cair. Masukkan juga isi ikan dan renihkan sebentar sambil di kacau. Jangan terlebih masak isi ikan tersebut. 

6. Masukkan pula sotong kering (sebentar sahaja). Apabila bubur telah secukup rasa matikan api dapur.
 7. Hidangkan segera dengan bawang putih dan bawang merah goreng, cili padi yang di rendam dengan kicap cair atau hirisan halia muda.