Assalamualaikum,
Sesetengah orang lebih suka mengukus kek daripada membakar dengan ketuhar dan selalunya kek yang di kukus itu teksturnya lebih lembab.
Resepi kek Marble kukus ni di ambil dari blog yatie kerana tertarik dengan kombinasi warna hasil kreativiti tuan punya blog dan saya juga jadi ingin mencuba. Cuma warna kek ini sahaja yang berlainan sedikit kerana saya hanya gunakan stok warna yang ada di dapur rumah saya sahaja.
Resepi kek Marble kukus ni di ambil dari blog yatie kerana tertarik dengan kombinasi warna hasil kreativiti tuan punya blog dan saya juga jadi ingin mencuba. Cuma warna kek ini sahaja yang berlainan sedikit kerana saya hanya gunakan stok warna yang ada di dapur rumah saya sahaja.
Bagi yang ingin mencuba, jomlah kita lihat resepinya... :)
Sumber : Yatie Memories
Resepi asal : Chef Norzailina (kek kukus pelangi)
Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
1 cawan mentega
¾ cawan gula kastor
3 biji telur
¼ cawan susu pekat
¼ cawan serikaya
1½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil vanila
Sedikit pewarna kegemaran (2 jenis)
Cara membuat
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
2. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur baking powder.
3. Bila sebati, bahagikan kepada 3 bahagian dan letak pewarna/perisa setiap adunan (saya warnakan dua bahagian dan satu lagi biar pada warna biasa).
4. Sudukan selang seli ke dalam loyang yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.
* Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair. Jika bahagi ke dalam loyang-loyang kecil, masa mengukus lebih pendek.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)