BUBUR KACANG CAMPURAN - Satu Malaysia

Assalamualaikum,

Kenapa pula tajuk entri hari ni bubur kacang campuran - satu malaysia agaknya ye? Sebenarnya kacang ni dah lama beli dari supermarket tapi masih tak ada rancangan nak masak apa. Ada tiga jenis kacang dalam satu bungkusan iaitu kacang hijau, kacang merah dan kacang soya. Sesuka hati saya je letak nama satu Malaysia, kan :D.

Resepi bubur kacang ni sama juga dengan bubur kacang biasa cuma bila masuk kedalam mulut dan terkunyah, ada kelainan rasa dan tekstur antara tiga jenis kacang. Jika tak ada kacang campuran ni, lebihan kacang yang kita gunakan untuk memasak seperti kacang merah atau kacang hijau atau kacang-kacang lain yang sesuai untuk di buat bubur juga boleh kita campur dari mengelak pembaziran dan jadikan pencuci mulut yang enak untuk keluarga. 

Baiklah, jom kita lihat resepi...

BUBUR KACANG CAMPURAN
300gm kacang campuran (boleh gantikan dengan kacang hijau) - rebus hingga empuk  
1 ketul gula melaka - atau 2 cawan gula perang / gula putih (kemanisan terpulang kepada anda)  
secubit garam - untuk membangkitkan rasa lemak  
2 helai daun pandan - do koyak dan simpul
800ml air + 200ml santan kara (kotak)
Cara membuatnya: 

1) Masukkan kacang campuran ke dalam periuk, rebus sehingga empuk.

2) Masukkan pula gula melaka yang dihiris, daun pandan, santan dan garam.
 3) Masak hingga mendidih dan kacau sekali sekala. Boleh di tambah air mengikut kepekatan bubur yang di kehendaki.

4. Bila bubur sudah masak, bolehlah di hidangkan sebagai pencuci mulut