MEE GULUNG


Assalamualaikum,

Pernah makan mee gulung? Sesekali ubah selera tak mengapa kan. :) Cubalah resepi mee gulung ni, sungguh istimewa dan sedap (bagi selera saya). Kalau buat kat rumah, memang larislah dengan anak-anak. Mee ini tak pedas, dan jika suka pedas...boleh saja di hidangkan dengan cili potong. Memang marbeles....

Sambil menaip ni pun dah kecur liur di buatnya. Jom kita tengok resepi..


MEE GULUNG  
Bahan untuk mee
300gm mee kuning
3 sudu besar kicap pekat
1 biji telur untuk di buat dadar – gulung mee
Minyak.

Cara-cara:-

1) Masukkan sedikit minyak ke dalam non stick pan. Goreng mee kuning dengan kicap pekat hingga masak dan warna sekata. Ketepikan



2) Pukul telur dan buat dadar nipis. Apabila dadar telah siap, ambilkan sedikit mee tadi dan gulung dengan telur dadar tadi dan gunting sedikit (seperti gambar). Hidangkan di dalam pinggan.


Bahan untuk kuah.

2 ulas bawang putih
2 tangkai cili padi di potong serong
60gm isi ayam – di potong kecil (agak-agak)
1 fish cake
1 kiub pati ayam maggi
2 sudu besar kicap cair
2 cawan air
Sedikit sawi, lobak merah & bunga kobis (di racik)
½ sudu teh serbuk lada hitam & ½ sudu teh serbuk lada putih
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung (di bancuh dengan 2 sudu besar air)



Cara-cara:-

1) Tumis bawang putih, cili padi isi ayam & fish cake hingga wangi & kekuningan.

2) Masukkan air, kiub pati maggi, kicap cair, serbuk lada hitam, serbuk lada putih dan sayur-sayuran.

3) Pecahkan sebiji telur, dan kacau dengan garfu sebelum menjadi keras, di ikuti dengan air bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Suaikan rasa.

4) Curah kuah di atas mee yang di gulung dengan telur tadi.