CUCUR IKAN BILIS


Assalamualaikum, 

Jom buat cucur ikan bilis untuk minum petang. Cucur begini memang cepat je laris...apalagi pekena dengan sos cili dan secawan teh...boleh jadi bercawan-cawan nantinya :).

Kadang-kadang bila kita sediakan cucur ikan bilis jadi keras dan liat. petua untuk melembutkan cucur dari dalam dan ranggup di luar, adalah dengan membancuh adunan dengan air panas. Ini kerana adunan tepung menjadi setengah masak dan kerja menggorengnya tidak lama. Cubalah..pasti tidak mengecewakan.

Resepinya...

CUCUR BILIS
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air panas
sedikit air biasa jika perlu
6 ulas bawang merah di mayang 
segenggam ikan bilis, di tumbuk kasar
sedikit garam
2 cawan minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya:-
1. Satukan tepung, garam, bawang dan bilis ke dalam sebuah mangkuk.
2. Tuangkan air panas dan gaul hingga basah (panas..kena gaul dengan sudu). Jika kurang basah tambahkan sedikit air biasa.
3. Adunan akan menjadi seakan berketul dan setengah masak
4. Panaskan minyak, jemput adunan dan masukkan cucur. Goreng hingga kekuningan.
5. Angkat dan toskan.