KEK LAPIS HAW FLAKES


Kenal tak dengan Haw flakes? Dulu masa zaman kanak-kanak, asam ni lah yang sering di beli buat kudapan. rasanya masam2 manis, gitu. Anak-anak sekarang dah kurang layan hawflakes ni. Mungkin sekarang ada banyak pilihan kudapan lain di pasaran. Tapi Hawflakes ni kalau di buat kek lapis, bukan main suka lagi anak-anak dan cepat je habis.


                                              Foto : Ehsan Google


Resepi kek yang saya buat ni agak ringkas kerana tak menggunakan biskut marie yang di blender halus. Sebagai gantinya, saya gunakan tepung gandum.


Jom check resepinya...


KEK LAPIS ASAM MANIS (HAW FLAKES)
250gm tepung gandum - di ayak dengan 1sudu teh baking powder
200gm butter
200gm gula kastor
5biji telur - Gred A
1 sudu esen vanilla
1 cawan susu pekat 
Pewarna hijau dan merah (atau 2 warna kesukaan)
Asam manis (Haw Flakes) secukupnya



CARA MEMBUATNYA:-


1. Pukul gula dan butter hingga kembang, masukkan telur satu persatu.

2. Masukkan susu pekat dan tepung sedikit demi sedikit dan pukul sebentar hingga sebati.

3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan warnakan.

4. Masukan sedikit adunan warna merah kedalam loyang dan atur asam manis serta kukus selama 5minit. Lapis lagi dengan adunan warna hijau, atur asam manis serta kukus lagi selama 5minit. Ulang adunan hingga habis.

5. Seterusnya kukus lagi selama satu jam...sejukkan dan bolehlah di potong.