KEK GULA HANGUS

Assalamualaikum & selamat pagi :)


Sarapan apa pagi ni? Rasa teringin pula nak rasa kek gula hangus untuk minum pagi. Resepinya pastilah yang mudah-mudah aja...asalkan sedap dan menjadi. Sesetengah resepi memerlukan kita perap adunan kek sehingga 2 ke 3 jam untuk mendapatkan tekstur bersarang dan berlubang-lubang. Tapi resepi yang saya gunakan ini tidak di perap terlebih dahulu. Lepas putar semua, terus masuk kedalam oven.

Wah..lihat loyang tu, cantik kan? Ini di beli di 'seberang' nih...di Toko Arlisah...kedai peralatan membuat kek dan kuih terkenal dan besar di Surabaya ketika bercuti kesana dulu. Berbagai jenis loyang saya borong dan semua yang kita perlukan untuk 'baking' ada di sana. Di sana memang sangat murah dan berbeza banyak dgn harga di Malaysia.  Nanti saya tulis di entry lain, tentang gadjet dapur yang saya dapatkan dan lokasi toko tersebut..mana tau ada yang bercuti kesana dan mau singgah untuk mendapatkan peralatan dapur.  


Jom 'follow' resepi..mungkin ada yang nak cuba lepas ni. "Just do it"...pasti tak mengecewakan. :)



RESEPI KEK GULA HANGUS
Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
2 cawan gula + 2 cawan air biasa
7 biji telur
3/4 cawan susu pekat
2 sudu besar soda bikarbonat
1 sudu besar penuh mentega atau marjerin
1 sudu teh esen vanilla


Cara membuatnya:-

1. Ayak tepung gandum dengan soda bikarbonat.
2. Buat gula hangus dan sejukkan (caranya sama macam kita buat gula hangus untuk puding Karamel).
3. Dalam bekas lain, putar majerin dan susu pekat hingga putih dan masukkan esen vanilla.
4. Masukkan juga telur sebiji sebiji sampai habis
5. Masukkan gula hangus berselang seli dengan tepung dan kacau.
6. Sapu majerin pada loyang dan tuang adunan kek kedalamnya.
7. Bakar seperti kek biasa hingga masak (saya set suhu 160C - bakar lebih kurang 45minit)- bergantung pada oven masing-masing.

Jangan lupa sebelum itu pastikan oven di panaskan dahulu selama 15 minit.