APAM INDONESIA

Jom minum petang dengan apam indonesia..atau nama glamernya apam indon. Berbaloi cuba resepi yang di ambil di my resepi ni. Cuma semasa mengukusnya pastikan tudung kukusan di bungkus kain untuk mengelak dari wap air terjatuh keatas adunan. Kuih saya ni kurang cantik sedikit tekstur, tapi rasanya..ummmm enak banget. :)



APAM INDONESIA
5 biji telur
1 sudu kecil ovellete
1 sudu kecil esen vanilla
300gm tepung gandum
300gm gula halus
250ml susu segar @ santan (saya pakai santan kotak)
1/2 sudu kecil baking powder
secubit garam
pewarna 

cara-cara

1. Sediakan kukusan. Untuk mengelakkan air menitik ke atas apam, balut penutup dengan sehelai kain.

2. Ayakkan tepung bersama baking powder

3. Campurkan garam ke santan.

4. Putar telur dan ovellette pada kelajuan tinggi hingga kembang.

5. Masukkan gula sedikit demi sedikit, kemudian masukkan esen vanilla.

6. Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dengan santan.

7. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian, masukkan pewarna yg di sukai.

8. Sapu loyang dgn sedikit majerin, kemudian taburkan sedikit tepung (cara ini untuk mengelak adunan dari melekat bila masak nanti).

9. Masukkan adunan pertama ke dalam acuan. Kukus selama lebih kurang 10minit atau sampai bahagian atas tu tak melekat.

10. Ulangi langkah (9) dgn adunan kedua.

11. Masukkan adunan terakhir dan kukus lagi selama 30-40 minit.