BENGKANG PANDAN

Assalamualaikum, 


Wah..wah...wah....ni salah satu dari kuih favourite saya ni. Kesedapan bengkang pandan ni letaknya di keraknya yang berbijan dan aroma pandan yang sungguh wangi dan menyelerakan. Seperti yang kita tau, kuih muih yang di buat dengan daun pandan terutamanya kuih tradisional memang membuka selera. Aromanya lain dari kita menggunakan essence pandan.

Resepinya pun agak mudah dan ringkas sebab saya cuma blender semua adunan dan bakar. Buat kuih bengkang sekarang ni mudah dan cepat, tak seperti zaman dulu...saya masih ingat lagi, waktu kecil kalau mak nak masak kuih bengkang terpaksa guna sabut atau arang yang di bakar dan di letakan di atas tin/tudung periuk untuk mendapatkan kerak di bahagian atas bengkang. Sekarang orang guna oven je, mudah sangat...rugi jika tidak mencubanya...sesuai untuk sarapan atau minum petang. Resepinya ada di bawah..silalah share di FB atau copy untuk rujukan, bila-bila nak membuatnya mudah mencari resepinya.



BENGKANG PANDAN
Bahan-bahan:
1 Cawan gula
1 Cawan jus pandan (Kisar 4 helai daun pandan bersama 1cawan air tapiskan)
2 Cawan tepung gandum 
2 1/4 cawan santan 
2 sudu besar mentega
3 biji telur
1/2 sudu teh garam 
Pewarna hijau
Bijan.

Cara-cara:-
1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.

2. Masukkan 2 sudu teh minyak masak dalam loyang dan oleskan rata.

3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan yang di blend tadi.


4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180C sampai kuning/garing (bakar selama 1jam 15minit, kalau nak garing lagi guna api atas dalam 5 minit terakhir).