KEK PISANG


Assalamualaikum :)


Banyak-banyak jenis kek, saya paling kerap dan suka menyediakan kek pisang di rumah kerana anak-anak menggemarinya. Selalunya untuk mereka minum petang sementara menunggu saya pulang.

       Cara penyediaanya sangat ringkas dan bahan-bahannya juga murah dan memang sentiasa tersedia di dapur. Resepi yang saya akan beri ini mudah di ikuti terutamanya bagi yang mula mencuba untuk membuat kek.


KEK PISANG
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum (ayak dengan 1sudu teh soda bikarbonat & 1 sudu teh baking powder)
Pisang emas 6 hingga 7biji
Telur gred A - 3biji
1 cawan gula pasir 
1 cawan minyak masak & 1 sudu teh esen pisang
                                          

CARA-CARA

1. Ayak tepung gandum dengan soda & baking powder ke dalam mangkuk besar.

2. Blender pisang, telur, gula pasir, minyak masak dan esen pisang. Tuangkan kedalam tepung gandum tadi.

                                           3. Kacau hingga sebati dengan whisk dan tuang kedalam loyang. potong lebihan pisang tadi dan tabur ke atas adunan untuk mendapatkan tektur yang menarik.

4. Bakar dengan suhu 160c hingga masak (bergantung pada oven masing-masing). Mudah kan? :)