APAM MEKAR


Apam mekar ni nampak seperti mudah je kan membuatnya. tapi kadangkala tak jadi merekah dan mekar seperti yang di harapkan :) . Ada sesetengah resepi tu perap adunan untuk beberapa waktu untuk membuatkan apam tersenyum dan yang penting proses mengukusnya hendaklah di lakukan dengan api yang kuat.

Resepi yang saya cuba ni, alhamdulillah menjadi walaupun tak di perap. Saya bancuh adunan dan terus kukus dan hasilnya memang tak mengecewakan. Jika di perap, mungkin menjadi lebih gebu dan ringan.

APAM MEKAR
Bahan-bahan
250gm tepung gandum 
200gm gula 
2 biji telur
1 cawan ais krim soda (saya guna jenama F & N)
1 sudu teh ovellete
2 warna kegemaran

Cara-cara

1. Pukul gula, telur, esen vanilla dan ovellete sehingga kembang.

2. Masukkan tepung dan aid krim soda secara berselang seli.

3. Setelah sebati, warnakan mengikut citarasa masing-masing.

4. Masukkan dalam cupcakes dan kukus selama 15 minit.