KUIH KOCI

Assalamualaikum,

Kuih koci adalah sejenis kuih tradisional melayu yang enak. Namun, generasi sekarang makin kurang tahu dan tidak berminat untuk membuatnya. Mungkin kerana penyediaan nya yang agak renyah ataupun tidak tahu resipi sebenar. 

Di sini saya ingin berkongsi resepi kuih koci yang mudah dan cepat di sediakan dan bagi yang ingin mencuba, resepinya seperti berikut :


UNTUK DOH

300gm tepung pulut
20gm tepung gandum
air

UNTUK DADIH
3 cawan santan pekat
2 sudu besar tepung beras
sedikit garam

UNTUK INTI
1 biji kelapa parut
1 1/2 cawan gula merah
1/4 cawan gula putih
1 camca tepung gandum

daun pisang secukupnya – di layur

CARA-CARA :-

1. Bancuh adunan doh dan pastikan tidak terlalu lembik.



MASUK INTI DAN BULAT-BULATKAN 
2. Untuk inti, didihkan gula merah dengan sedikit air,tapis.masukkan semua gula putih dan kelapa parut serta masukan satu camca besar tepung gandum untuk memekatkan inti dan agar senang di bulat-bulatkan.

3. Sediakan dadih dengan mencampurkan santan, tepung beras dan garam. Masak hingga mendidih.

4. Masak air dalam periuk hingga mendidih.Ambil sedikit pastri,leperkan,letakkan inti kelapa dan bulat-bulatkan,kemudian masukkan kedalam air mendidih rebus hingga timbul(macam kita buat kuih buah melaka). Angkat kuih masukkan kedalam dadih buat hingga habis.
DOH  YANG TELAH DI REBUS & MASUKKAN KE DALAM DADIH

5. Dah siap rebus kuih,guna sudu ambil sebiji kuih dan sedikit dadih bungkus kuih koci dengan daun pisang hingga habis & kukus selama lebih kurang 5 minit.