GULAI IKAN MASIN PISANG MUDA

Assalamualaikum, 

Apa ye yang boleh di masak dengan pisang muda selain di buat kerepek? Jika di kampung, menu boleh di pelbagaikan dari ulam-ulaman dan tanaman di sekeliling rumah je. Seronok kan tinggal di kampung...nak guna cili, daun pandan, daun kunyit dan daun kari, petik je di  belakang rumah. Jika di bandar semua kena beli di pasar :)


Minggu lepas saya ada masak gulai pisang muda yang di campur ikan masin dan ikan bilis. Masa kecil-kecil dulu mak selalu juga masakkan menu ni, tapi di buat masak lemak cili api. Saya pula masak gulai menggunakan serbuk kari ikan masin ADABI. lebih cepat..tak perlu blender2 bagai. maklumlah mengejar masa :)


GULAI IKAN MASIN PISANG MUDA
300gm ikan masin dan tulang – saya guna ikan talang
½ cawan ikan bilis di tumbuk kasar
Sepaket (26 gram) serbuk kari udang, ketam & ikan kering ADABI
3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih dan 1 labu bawang besar (di mayang halus)
2cm kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
1 cawan santan pekat
½ cawan air asam jawa
3 ½ cawan air
5biji pisang muda – di kupas kulit sedikit dan di potong serong (rendamkan sebentar di dalam air garam untuk mengelak dari bertukar ke warna hitam)


Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bawang2 yg di mayang dan daun kari di dalam periuk. Tumis hingga wangi.

2. Masukkan bancuhan serbuk kari hingga pecah minyak (dengan api perlahan kira-kira 5 minit) , kemudian masukkan air, pisang muda, air asam jawa , ikan masin, ikan bilis dan masak lagi selama 10minit dengan api yang besar hingga mendidih.

3. Kecilkan api, masukkan santan pekat dan renihkan. Pastikan pisang sudah empuk, secukup rasa dan hidangkan.