BENGKANG DURIAN

Bengkang durian sebenarnya enak dan mudah di sediakan jika kena dengan resepi. Resepi yang saya buat ini di ambil dari internet, "kuih bakar durian bonda Diana". Minta di halalkan ya resepi ni kepada tuan empunya. Memang marveles resepinya. secukup rasa lemak, rasa durian dan yang paling "syok" keraknya yang saya bakar sedikit garing buatkan rasanya benar-benar sedap. Nak tau sedap yang macamana tu..kena cuba buatlah ya. 



Resepi ini boleh dapatkan 2 loyang sebenarnya. Satu loyang untuk di makan di rumah dan satu lagi saya bawa ke rumah emak. Jika keluarga tak besar dan ingin buat satu loyang, pandai-pandailah bahagi dua bahan nya ye :)

Sumber : Resepi Bonda Diana 

Bahan-bahannya
1800 ml santan (dari 1 1/2 biji kelapa parut)
6 biji telur 
3 cawan tepung gandum
1 3/4 cawan gula pasir (saya kurangkan ke 1 1/2 cwn)
180 gram isi durian
secubit garam
sedikit pewarna kuning
secukupnya mentega SCS/ Golden Churn (ini yang buat kuih wangi & sedap)

Cara-caranya

1. Dengan menggunakan food processor/ blender, blender semua bahan-bahan diatas (didahului dengan bahan cairan) dan tuang kedalam bekas yang besar. Ini yang paling mudah supaya adunan tidak bergentel. Kemudian gunakan senduk dan kacau adunan tepung supaya sebati. 

2. Panaskan acuan kuih bakar/ loyang dalam oven dan bila telah panas keluarkan dan letakkan 1 sudu besar mentega dalam acuan Kuih Bakar dan jika gunakan loyang mentega lebihkan (ini yang buat tepi Kuih Bakar garing dan baunya harum. Jika guna acuan dan keluarkan kuih boleh terus letak mentega pusing-pusing sikit kasi cair (sebab acuan panas) dan boleh tuang adunan tepung.

3. Kemudian bakar pada suhu 200 darjah C selama 45 - 60 minit. 

Nota PENTING: Jika anda menggunakan loyang sila tambahkan 1/4 cawan tepung kepada resipi diatas, jika tidak kuih agak terlalu lembut untuk dipotong. Kalau guna acuan kuih bakar pecah 8 boleh gunakan resipi seperti diatas. 

Jika menggunakan loyang, selepas selesai bakar, hendaklah sejukkan kuih terlebih dahulu sebelum keluarkannya dari loyang. Kalau guna acuan kuih bakar pecah 8, selepas bakar boleh terus keluarkan kuih dari acuan. 

Untuk bengkang tahan lama, masak air hingga mendidih dan masukkan kelapa parut. Bila menggunakan santan yang telah di masak, kuih bakar lebih tahan lama, tidak cepat bertali, ini petua dari bonda.