Assalamualaikum,
Bingka atau bengkang itu kuih yang sama..kan? Cuma sebutan nya berbeda. Malaysia ni mempunyai slang yang pelbagai antara malaysia timur, utara dan selatan. Resepi ni saya ambil di internet juga ni..sudah lama. Tak ingat saya dari blog siapa, nanti saya cuba cari dan masukan linknya di sini.
Kebetulan masih ada pisang lebihan selepas buat kek pisang tempohari. Pisangnya juga sudah agak ranum..sesuailah buat bingka ni..kalau buat cekodok selalu pun jemu juga kan. :)
BINGKA PISANG
Bahan-bahan
1 sisir pisang kapas (10-13 biji) di lecek
1 cawan tepung gandum *
3/4 cawan gula *
1 cawan santan *
1 cawan susu cair *
1 biji telur - Gred A *
2 sudu besar butter *
Cara-cara
1. Blender semua bahan bertanda *
2. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah di lengser dengan butter
4. Bakar 180C selama 1 jam atau lebih untuk mendapatkan kerak
5. Sejukkan dan bolehlah di potong untuk di hidangkan.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)