KUIH KETAYAP ATAU DADAR

Assalamualaikum,

Cuaca mendung sahaja petang ini di bumi Langkawi. Rasanya sebentar lagi hujan akan turun dengan lebatnya. Petang-petang begini enak juga jika ada kuih untuk di gandingkan dengan teh hangat dan yang paling mudah adalah kuih dadar atau di sebelah utara Malaysia ni orang menyebutnya kuih ketayap. Mudah sahaja penyediaaan kuih ini dan pastinya anak-anak suka kerana intinya yang lemak-lemak manis di perbuat dari isi kelapa. Kalau ibu saya dahulu kelapa tersebut di kukur sahaja. Anak-anak sekarang entah kenal dengan kukur atau tidak ya :). Lagipun sekarang sudah mudah kerana di pasar basah memang tersedia kelapa parut yang telah siap di mesin dan memudahkan kerja memasak.

KUIH KETAYAP ATAU DADAR 
Bahan untuk kulit 
1 cawan tepung gandum 
1 cawan air jus pandan (kisar 4 helai daun pandan dengan 1 cawan air dan tapiskan)
1/2 cawan santan 
1 biji telur 
beberapa titik pewarna hijau 
secubit garam 

Bahan inti:
1/2 biji kelapa parut (guna kelapa parut putih sahaja tanpa bercampur dengan kulit ari)
150 gm gula merah atau gula melaka  
3 sudu besar gula pasir  
1/2 cawan air  
2 helai daun pandan - di koyak dan simpulkan 
1 sudu teh tepung gandum - untuk memekatkan inti

Cara membuatnya:

1. MEMBUAT INTI : Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak di atas api sederhana. Kacau hingga gula cair dan inti masak. Ketepikan seketika.

2. MEMBUAT KULIT DADAR :  Masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan.


3. Panaskan kuali dan sebaiknya gunakan kuali anti lekat yang telah di sapu dengan sedikit minyak, tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis. 

4. Setelah masak, angkat dan letakkan satu sudu besar inti di tengah-tengah dadar tersebut.

5. Lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan dadar tersebut. Bila selesai bolehlah di hidangkan.