MUFFIN KELEDEK OREN

Assalamualaikum.


Muffin yang satu ni memang sedap rasanya, dan yang paling saya suka ialah rasa dan bau wangi muffin ini ketika di bakar iaitu hasil paduan serbuk kayu manis dan serbuk buah pala.

Selalunya jika kek atau muffin yang menggunakan ubi keledek atau labu ianya di rebus terlebih dahulu sebelum di lecek dan masukkan ke dalam adunan, tetapi resepi ini ada kelainan sedikit iaitu ubi keledek di parut kasar. Sekali lihat seperti muffin karot tapi bezanya muffin ini lebih enak dan rasa lemak-lemak manis ubi...sungguh menggoda selera. 

Muffin ini mengenyangkan sebagai sarapan pagi dan anak-anak juga minta di bawa sebagai bekal ke sekolah pagi ini.
MUFFIN KELEDEK OREN 
Sumber : Just try & taste (resepi asal muffin ubi jalar ungu) 

Bahan-bahan 
 6 sudu besar mentega 
150 gram gula kastor
 2 butir telur 
1 sudu teh esen vanilla
 190 gram tepung gandum - di ayak
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 sudu teh serbuk pala
 1/2 sudu teh garam
 200 ml susu cair (saya guna susu segar)
150 - 200 gram ubi keledek oren - di parut kasar
Cara membuat :

1. Panaskan oven, set di suhu 175'C, sapu loyang muffin dengan mentega dan tabur tepung, ketepikan.
2. Sediakan mangkuk, masukkan tepung gandum, garam, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala, kacau rata.

3. Di dalam bekas lain,  pukul mentega dan gula dengan speed tinggi hingga mengembang dan lembut, masukkan telur satu persatu dan kacau. Masukkan juga esen vanilla dan kacau hingga sebati. matikan mixer.
4. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar ke dalam aduan tadi sambil di kacau perlahan dengan spatula hingga adunan tercampur. Masukkan ubi keledek yang di parut tadi kacau rata. Jangan berlebihan mengacau adunan dan hentikan proses tersebut sebaik sahaja adunan telah bercampur.
5. Tuang di loyang muffin dan bakar selama 25 - 30 minit hingga masak.