24/08/13

MASAK LEMAK REBUNG MANIS DAN UDANG

Assalamualaikum,

Rebung manis ni saya beli ketika ke pasar malam petang semalam. Ramai juga yang berjualan hasil kampung dan ulam-ulaman termasuk juga berbagai jenis rebung. Rebung manis ini menarik perhatian saya kerana penjualnya telah siap potong serta rebus. Ini benar-benar memudahkan tugas saya..tinggal nak masak sahaja. :)

Hari ini bercuti dan menghabiskan masa dengan keluarga di rumah, jadi sempat juga untuk masak lauk rebung yang di beli semalam. Tapi, masaknya yang simple-simple sahaja kerana banyak lagi kerja membasuh dan mengemas rumah yang menunggu. Yang di namakan ibu itu, pasti ada saja kerja yang menanti untuk di bereskan. Dan itu pastinya ada ganjaran yang menanti...sebenarnya wanita itu memang istimewa, dan janganlah mengeluh tiap sesuatu yang kita kerjakan untuk keluarga tercinta. Ini peringatan untuk diri sendiri juga. 

Baiklah...jom lihat rebung saya yang telah siap di masak... :)
MASAK LEMAK REBUNG MANIS DAN UDANG 
Bahan-bahan
500gm rebung manis - Potong kecil dan rebus sebentar serta toskan airnya
 BAHAN DI TUMBUK / DI KISAR
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu besar ikan bilis atau udang kering
10 biji cili padi 
BAHAN LAIN
200gram udang segar
1 cawan santan pekat 
2 cawan air
garam secukup rasa
1 sudu besar minyak 

Cara membuatnya

1. Kupas kulit udang dan bersihkan. Ketepikan seketika.

2. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan kisar. Kacau sehingga naik bau.

3. Masukkan air dan rebung, biarkan hingga mendidih. Masukkan juga udang dan santan, renihkan lagi hingga mendidih dan masak.

4. Masak lagi hingga pekat dan perasakan dengan garam.