KARI AYAM

Assalamualaikum,

Menu utama makan malam ini adalah kari ayam. Ini kiranya two in one, bila anak-anak tak sama seleranya ada yang nak makan nasi dan ada pula yang cuma berselera untuk makan roti sahaja. Apa pun itu, kari ayam ini sedap bila di gandingkan dengan keduanya.

Resepinya sama seperti biasa, tapi saya ingin kongsikan juga di sini untuk adik-adik pembaca blog ini yang masih dalam proses belajar memasak. Jom kita lihat resepinya... :)

KARI AYAM
Bahan-bahan:
1 kg ayam

BAHAN TUMIS
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kuntum bunga lawang 
1 inci kulit kayu manis 
2 biji buah pelaga 
2 tangkai daun kari 

BAHAN-BAHAN LAIN
4  sudu besar serbuk kari - (campurkan dengan sedikit air)
1 sudu besar kerisik
3 biji kentang - di potong kiub
2 cawan santan
1 biji cili merah - di belah dua
1/2 cawan air asam jawa
1 kiub ayam 
garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Bersihkan ayam dan potong dalam saiz sederhana.
2. Tumbuk kasar bawang merah, bawang putih dan halia. Sementara ubi kentang di potong kiub.
3. Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk beserta bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan daun kari. Kacau sebentar hingga naik bau, masukkan pes kari yang di bancuh dengan sedikit air. Masak sambil di kacau hingga terbit minyak dan masukkan 1/2 cawan air.
4. Masukkan ayam dan renihkan sebentar hingga rempah kari meresap kedalam daging, masukkan kentang  serta biarkan mendidih. Masukkan juga santan, cili merah serta kerisik. Suaikan kepekatan kari ayam mengikut citarasa dengan menambah sedikit air.

5. Renihkan hingga masak dan perasakan dengan garam.