BISKUT ALMOND LONDON

Assalamualaikum,

Almond london merupakan biskut moden yang menjadi kegemaran saya dan baru sekarang sempat 'update' dalam blog. Biskut ini saya hasilkan malam hari raya aidilfitri yang lalu tapi dek kerana sibuk dan tak sempat menjengah blog selepas itu maka saya terlepas pandang biskut yang satu ini. Eloklah resepinya di simpan di sini, jadi mudah untuk buat rujukan selepas ni. 

Resipi biskut ni saya ambil dari blog Tiffin Biru dan memang enak rasanya. Menurut cerita CMG, resipi ni asalnya dari Chef Wan. Elok juga di hidangkan jika mengadakan rumah terbuka sementara kita masih lagi di dalam bulan syawal yang mulia ni.

BISKUT ALMOND LONDON
Bahan-bahan
125gm mentega
75gm gula aising
1 kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
225gm tepung gandum*
1 sudu teh emplex*(*disatukan dan diayak)
335gm badam berkulit, digoreng hingga kuning keemasan, toskan atas paper towel

Bahan-bahan lain
300gm coklat masakan 
1/2 camca besar lemak sayur
Badam cincang secukupnya, disangai hingga kuning keemasan
Paper cup saiz kecil secukupnya

Cara membuatnya:-

1. Satukan mentega dan gula aising, kacau hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla, dan kacau lagi hingga berkrim.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut. Tutup doh dengan tuala lembap. Ambil sedikit doh, lebih kurang 3/4 sudu teh dan salutkan doh tadi pada sebiji badam. Buat hingga habis.
3. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10 - 12 minit. Sejukkan atas jaringan.
4.  Cairkan coklat secara double boiler (meletak mangkuk tahan panas berisi coklat masakan di atas periuk air mendidih). Bila coklat cair, masukkan lemak sayur dan kacau rata.
5. Ambil sebiji biskut yang tadi, masukkan dalam paper cup dan sudukan coklat masakan hingga memenuhi biskut. Tabur sedikit badam cincang dan susun dalam bekas. Buat seterusnya dan susun rapat-rapat antara satu sama lain, tujuannya untuk menjadikan biskut sedikit bujur bila coklat mula membeku nanti. Buat hingga habis dan biar coklat betul-betul beku, baru simpan dalam bekas kedap udara.

0 comments:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan komen :)