SAVOURY MUFFINS

Assalamualaikum & selamat pagi.

Pagi ni saya cuba bertukar selera dalam mempelbagaikan resepi muffin dan mencuba savoury muffins. Selalunya saya buatkan muffin yang manis-manis dan bahan asasnya dari buah-buahan tapi hari ni menggunakan sosej, cendawan dan lada benggala. Pasti ada sedikit kelainan..tapi apa pun rasanya saya tak risau kerana ramai yang akan habiskan muffin-muffin tersebut, maklum saja cuti sekolah di sini masih berbaki 3 hari lagi. Apa saja yang keluar dari oven kecil saya tu, pasti mendapat sambutan hangat dari anak-anak. :)

Jom kita lihat resepinya :)

SAVOURY MUFFINS
Sumber : cupcake_queen (BestRecipes.com.au)

(Bahan kering)
2 cawan tepung naik sendiri 
1/2 cawan sosej yang - di hiris nipis
1/2 cawan keju - di parut
1/4 cawan cendawan butang - di hiris nipis
1 biji lada benggala warna merah (saiz kecil) - di cincang halus
1 sudu besar daun parsley - di cincang halus

Bahan Basah 
125gm mentega di cairkan 
1 cawan susu segar
1 biji telur - di pukul ringan.


Cara membuat :

1. Panaskan oven 180'c dan lengserkan tin muffin.

2. Campurkan semua adunan kering di dalam mangkuk besar.


3. Buatkan lubang di tengah-tengah adunan kering tersebut, tuang mentega cair, susu dan telur dan kacau sehingga adunan sekata. Jangan over mix kerana muffin akan menjadi keras. 


 4. Masukkan kedalam acuan muffin dan bakar selama 20minit (bergantung pada oven) atau sehingga masak dan  warna keemasan.