BURGER MALAYSIA

Assalamualaikum,

Burger Malaysia adalah salah satu makanan kegemaran anak-anak. Selalunya saya beli saja di gerai..tapi tak puas makan kerana intinya sedikit dan kadang-kadang cuma sambal tanpa ikan bilis. Kebetulan baki ikan bilis lebihan makan malam masih ada, jadi pagi ni saya buatkan burger Malaysia untuk mereka.

Tak susah resepinya, sekejap saja sudah siap. Rasanya juga lebih sedap dan ranggup dari yang di beli di luar. Jom cuba buat di rumah...anak-anak pasti sukakannya. :)

BURGER MALAYSIA
Sumber : yani - My resepi

Bahan-bahan (8 biji)
*200gm tepung gandum
*140ml susu/air
*2 1/2 sudu besar gula halus 
*1/2 sudu kecil garam 
*2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng
sambal ikan bilis
timun

Cara membuat:-

1. Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat di tangan. Buat bulat besar dan biarkan kembang dua kali ganda.

2. Tumbuk-tumbuk doh roti tadi untuk keluarkan angin, kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.


3. Biarkan naik dua kali ganda lagi, kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas hingga kekuningan.



4. Belah roti yang sudah masak tapi jangan sampai terputus. Isi dengan sambal ikan bilis dan juga timun yang di hiris nipis-nipis.


Sedapnya...tak cukup 8biji, ni...anak-anak minta di buatkan lagi esok :D