BENGKANG UBI KAYU

Assalamualaikum,

Salam pagi isnin. Suka makan bengkang/bingka ubi kayu? Ini kuih yang saya suka waktu kecil dulu dan selalunya ibu tanam sendiri pokok ubi kayu di belakang rumah. Ketika ibu masih sihat, memang ruang belakang rumah kami penuh dengan pokok ubi kayu. Bila ubi dah matang, sedap di rebus hingga empuk dan cicah dengan kelapa parut yang di gaul dengan sedikit garam, makan pula waktu sejuk-sejuk ketika musim hujan...memang asyik.

Sekarang ni susah pula nak jumpa ubi kayu kecuali di pasar basah, dan bila saya jumpa semalam tanpa membuang masa terus saya beli untuk di buat bengkang. Dah lama teringin nak buat tapi tak ada bekalan ubi kayu. Pada yang baru belajar memasak dan tak tahu, bengkang ubi kayu ni tidak menggunakan tepung dalam adunan nya...benarkah begitu? Jom kita lihat resepinya... :)

BENGKANG UBI KAYU 
sumber : zaza_97 mforum.cari

Bahan-bahan
4 cawan ubi kayu yang telah di parut (tak perlu perah airnya)
2 cawan santan 
2 biji telur
1 cawan gula pasir 
4 sudu makan minyak jagung untuk di campurkan dalam adunan 
Secubit garam 
Sedikit pewarna kuning 
2 sudu makan minyak jagung untuk di sapukan pada loyang 
loyang berlubang di tengah 


Caranya :

1. Panaskan oven 150'c selama 10minit.

2. Dalam sebuah mangkuk besar, campurkan semua bahan hingga sebati.


3. Tuangkan kedalam loyang yang telah disapukan dengan minyak jagung tadi.

4. Bakar adunan ini selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 150'c. Saya ubah kepada api atas sahaja 10 minit terakhir untuk lebih kerak di atas bengkang.


5. Sejukkan baru di potong. Sedap untuk sarapan pagi atau minum petang.