SARDIN ROLL

Assalamualaikum,

Selamat berhari minggu. Sarapan apa hari ini? Cuti sekolah di Malaysia telah bermula, jadi mengambil kesempatan sempena anak-anak di rumah, hari ni saya buatkan sarapan ringkas iaitu sardin roll.

Resepi asalnya di ambil dari blog Tiffin Biru, iaitu Tuna roll. Di dapur saya cuma ada sardin saja pagi ni, maka saya gantikannya dengan sardin, tapi rasanya tetap enak dan rangup sekali selepas di goreng. Sekejap je habis dan laris. Memang sedaplah resepi dari CMG ni, anak-anak saya suka sangat. 

Saya kongsikan sekali lagi resepinya di sini... ;)
SARDIN ROLL
Bahan Inti 
1 tin ikan tuna, toskan - saya gunakan ikan sardin
1 biji bawang besar saiz sederhana, di dadu kecil
3 helai daun bawang, hiris halus
1 1/2 sudu besar mayonnaise
serbuk lada sulah secukupnya
sedikit jus lemon

Satukan semua bahan-bahan untuk inti, kecuali jus lemon, gaul rata dan perah sedikit jus lemon dan kacau rata, rasa dan jika OK, ketepikan.

Bahan-bahan lain
2 biji telur, di pukul sedikit dengan 1 camca besar susu, air dan secubit garam.
7-8 keping roti sandwich
serbuk roti secukupnya
sos cili dan mayonaise, di kacau rata.

1. Untuk tuna roll ranggup : Canaikan sedikit roti sandwich tadi hingga leper. Ambil 1 camca penuh inti dan ratakan pada 2/3 bahagian roti, sapu telur pada bahagian depannya.


2. Gulung kemas dan ketepikan. Gamkan dengan telur tadi dan buat kaedah yang sama pada baki-baki hingga siap. Kemudian celup dalam telur tadi dan golek atas serbuk roti hingga semua bahagian bersalut rata. Ketepikan dan buat hingga siap.


3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, tos dan letak atas beberapa keping paper towel. Kemudian potong dan hidangkan.