PUDING BANDUNG CINCAU

Assalamualaikum.

Jom kita buat puding bandung cincau untuk sejukkan tekak pada musim panas ni. Minggu ni kerap juga saya buat puding, maklum saja cuaca panas betul di sini dan susah pula nak cari orang yang berjualan puding sekarang ni, kecuali pada bulan ramadhan.

Sedap puding ni, rasanya seakan-akan air sirap bandung cincau tapi lebih sedap lagi bila menjadi puding kerana lebih terasa kenyal cincau ketika mengunyah. Pada yang belum pernah merasa tu..bolehlah cuba resepi yang mudah ni.  


PUDING BANDUNG CINCAU
Bahan-bahan
10gm serbuk agar-agar
1 1/2 cawan gula 
6 cawan air
1 tin susu cair (400ml)
300gm cincau - di potong halus atau di sagat

pewarna makanan - warna merah jambu 
sedikit esen ros - jika suka

Cara membuat:

1.  Campurkan semua bahan kecuali cincau dan perwarna kedalam periuk, masak hingga mendidih.


2. Masukkan pewarna makanan dan esen ros jika suka.


3. Tuang kedalam acuan puding, dan masukkan perlahan-lahan cincau yang telah di cincang tadi. 

Saya taburkan cincau dua peringkat, mulanya ketika puding masih cair dan kali kedua selepas puding mula pekat dan hampir beku.

Nyaman....cubalah ye.