JUS PEGAGA LIMAU KASTURI

Assalamualaikum & selamat berhari minggu.

Cuaca panas dan membahang sekali di bumi Langkawi hari ini. Terasa pedih kulit wajah ketika keluar dari rumah waktu tengahari begini dan tekak pula sentiasa kering dan dahaga. Jika minum yang manis-manis maka dahaganya makin bertambah pula, maka saya kisar ulam pegaga dan limau kasturi untuk di jadikan jus dan masukkan sedikit ais kiub untuk menghilangkan dahaga dan panas badan.

Menurut carian di google, pegaga kaya dengan pelbagai zat makanan seperti protein, gentian, zat besi, vitamin A dan C. Amalan memakan daun pegaga dipercai boleh mengekalkan awet muda serta mengelakkan masalah kegemukan.

Di Malaysia, pegaga amat popular di kalangan 3 kaum utama negara iaitu Melayu, Cina dan India. Bagi kaum melayu, ia dimakan secara segar sebagai ulam, bagi kaum Cina digunakan sebagai minuman penyejuk badan, manakala bagi kaum India, digunakan sebagai tonik kecerdasan minda.

Banyak sekali kebaikan pegaga rupanya ye :). Jadi mulai hari ini, jika ke pasar jangan lupa beli juga pegaga untuk di jadikan jus kesihatan. Rasanya jusnya seakan-akan air tebu dan bertambah sedap lagi bila di kisar bersama limau kasturi.
JUS PEGAGA LIMAU KASTURI
Bahan-bahan
secekak daun pegaga - cuci bersih 
2 Sudu besar gula
2 biji limau kasturi 
sedikit ais kiub

Cara membuatnya :

1. Cuci bersih pegaga, dan sebaiknya guna sekali dengan akarnya.

2. Masukkan pegaga, gula pasir dan limau kasturi kedalam blender. Kisar limau beserta kulitnya juga, tetapi buang biji-biji limau tersebut.


3. Tapis jus yang telah di kisar kedalam gelas dan masukkan beberapa ketul aiskiub dan sedia untuk di nikmati.