REMPAH RATUS BABA'S YANG MENAMBAT SELERA

Assalamualaikum,

Masih bercerita tentang Majlis pelancaran Baba's Versus 1001 Rasa pada 12hb Oktober yang lalu. Setiap tetamu yang hadir diberi buah tangan istimewa berupa Apron dan rempah ratus keluaran syarikat Baba products (M) Sdn Bhd iaitu seperti rempah briyani, serbuk kurma mix, serbuk kari daging  dan serbuk kari ikan.

Saya memang pengguna setia rempah ratus keluaran baba's sebelum ini dan rempah ratus yang diberi itu melengkapkan satu masakan hidangan tengahari untuk keluarga sebaik sahaja saya tiba dirumah. Untuk resipi Kari ikan boleh klik diSINI dan resipi pajeri nenas utara klik diSINI
NASI BRIYANI 
Bahan A
3/4 cawan minyak sapi
6 sudu besar biji gajus | 3 sudu besar kismis 
1 labu bawang besar - dihiris | 1 biji tomato di potong dadu | 5 sudu besar kisaran bawang putih & halia(pes)

Bahan B
½ ekor ayam dipotong sederhana 
3 sudu besar rempah briyani baba's 
6 cawan beras basmathi (1 KG) - dibasuh dan toskan 
6 cawan air (1450ml)
Garam secukup rasa
2 - 3 helai saffron
4 sudu besar hirisan daun pudina
4 sudu besar hirisan daun ketumbar 

Cara memasak :

1. Panaskan minyak sapi didalam periuk dan tumiskan semua bahan A sehingga naik aroma (dalam 2 minit)

2. Masukkan daging ayam dan masak dengan api sederhana (dalam 5 minit)

3. Gaulkan rempah briyani babas dengan beras basmathi dan kacau dengan perlahan iaitu kira-kira 2 minit.

4. Masak nasi tersebut didalam periuk nasi dan tambahkan garam dan air.

5. Tambahkan saffron sebelum nasi masak sepenuhnya, hiasi dengan daun pudina dan ketumbar dan hidangkan.


AYAM MASAK KURMA
Bahan A (untuk menumis)
2 sudu besar minyak sapi
½ inci kulit kayu manis | 1 bunga lawang | 2 bunga cengkih |2 buah pelaga

Bahan B
1 labu bawang besar - di mayang 
1 tangkai daun kari 
1 biji tomato - di potong empat 
Bahan Kisar : 4 ulas bawang putih + 4cm halia = jadikan pes

Bahan C
 ½ ekor ayam - dipotong 
1 paket serbuk kurma Baba's - 25gm
Garam secukup rasa
2 cawan air 
2 biji kentang - dipotong empat 
½ cawan santan pekat 

Cara Memasak :

1. Tumiskan bahan A dalam minyak sapi hingga wangi dan masukkan semua bahan B. Kacau dalam 5 minit.

2. Masukkan pula ayam,serbuk kurma Baba's, garam dan sedikit air. Kacau lagi hingga sebati (kira-kira 5 minit)

3. Tambahkan kentang dan air selebihnya, tutup periuk dan biarkan masak selama lebih kurang 15minit.

4. Setelah kuah mendidih dan ayam serta kentang empuk, masukkan santan kedalam periuk  dan renihkan selama lebih kurang 2 minit. Perasakan dengan garam dan bolehlah dihidangkan. 


AYAM BAKAR BEREMPAH
Resipi asal : Chef Hanieliza
Bahan
1/2 ekor ayam 
2 sudu besar rempah kari (Saya guna rempah kari daging Baba's)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
garam secukup rasa

Bahan dikisar halus
1 labu bawang besar 
3 ulas bawang putih 
2 inci halia 

Cara Membuat :
1. Bersihkan ayam dan basuh. Tuskan sehingga kering.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.
3. Perapkan selama 2 jam atau lebih.
4. Gunakan pemanggang jaib atau kuali non-stik bakar ayam selama 20 minit sambil balikkan sekali sekala.
5. Hidangkan dengan sos lada hitam atau sos cili.

Tips :

Boleh bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 20 hingga 30 minit. Susunkan ayam atas jaring untuk dapatkan garing kedua-dua belah bahagian (tidak perlu pusingkan ayam).

0 comments:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan komen :)