BISKUT BADAM LEBARAN

Assalamualaikum, 

Walaupun lebaran telah berlalu diharap perkongsian resipi Biskut Badam Lebaran ini masih lagi bermanafaat dan sesuai bagi yang ingin mencubanya. Iyelah tak semestinya tunggu lebaran atau musim perayaan untuk buat biskut, kan. Hari-hari biasa pun boleh juga mencuba.

Jom lihat resipi yang saya sediakan dan kenali juga 5 teknik membuat biskut dibawah ini. 
BISKUT BADAM LEBARAN
Bahan-bahan
250gm serbuk badam
220gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
95gm gula icing
½ sudu teh garam halus
100gm minyak jagung
50gm mentega cair

Untuk Hiasan
1 biji telur – dipukul ringan
Badam untuk hiasan

Cara membuatnya :

1. Panggang serbuk badam pada suhu 150'c didalam oven selama lebih kurang 5 minit sambil dikacau. Keluarkan dari oven dan sejukkan.

2. Didalam mangkuk besar masukkan tepung gandum, baking powder dan garam halus. Masukkan juga gula icing dan serbuk badam. Kacau agar semuanya bercampur.

3. Masukkan pula minyak dan mentega cair dan kacau adunan hingga menjadi doh. Jika adunan agak kering, boleh tambahkan lagi sedikit minyak.

4. Panaskan oven pada suhu 180'c dan lapik loyang dengan kertas kek. Canaikan adunan kepada ketebalan 1cm dan terap dengan acuan kegemaran.

5. Atur biskut didalam loyang dan hias dengan sapuan telur dan badam diatas biskut.

6. Bakar biskut selama lebih kurang 15 -  18minit atau sehingga  biskut masak. Setelah biskut masak sejukkan diatas redai dan bolehlah disimpan kedalam balang kedap udara.

KENALI 5 TEKNIK MEMBUAT BISKUT  
Gambar Ehsan : Google

1. CREAMING METHOD: Lemak dan gula dipukul bersama terlebih dahulu selama 1-2 minit. Masukkan telur dan bahan kering secara perlahan ke dalam adunan gula-lemak, lalu kacau dengan menggunakan spatula atau senduk. Untuk adunan ini, gunakan mentega bersuhu ruang, agar lebih mudah tercampur dengan gula.
Ciri: Menghasilkan tekstur biskut lebih ringan.

2. RUBBING IN METHOD: Digunakan dalam membuat biskut seperti shortbread. Lemak dimasukkan ke dalam bahan kering (tepung gandum, gula icing, dan rempah-rempah). Lemak yang digunakan harus dingin, agar adunan terbentuk cantik seperti yang diingini. Kadang-kadang susu, telur, dan air digunakan untuk melembapkan adunan.
Ciri: Tekstur biskut berat dan agak padat serta keras 

3. THE MELTED METHOD: Mentega dicairkan terlebih dahulu dan dicampur dengan gula. Bahan kering dimasukkan ke dalamnya, sambil diuli hingga terbentuk adunan.
Ciri:  Tekstur biskut yang rangup 

4. THE ALL IN ONE METHOD: Dengan menggunakan bantuan food processor, semua bahan dicampur menjadi satu. Biasanya digunakan untuk membuat biskut dengan adunan yang ringan dan lembut, dengan perbandingan bahan basah lebih banyak dari bahan kering.
Ciri: Tekstur biskut yang lembut  dan sangat rapuh contohnya biskut lidah kucing.

5. THE WHISKED METHOD: Bahan kering dimasukkan secara perlahan ke dalam adunan gula dan telur yang sudah dipukul hingga putih. Telur yang digunakan kadang-kadang hanya bagian putihnya saja.                                                                             Ciri: Tekstur biskut ranggup tetapi di bahagian dalam sangat lembut dan mudah cair di mulut.