NASI DAGANG

Assalamualaikum,

Nasi dagang ni menu kegemaran saya sekeluarga tambahan lagi si bongsu. Tapi dia kurang pandai pula nak makan nasi dagang ni dengan gulai ikan tongkol sedangkan itulah gandingan yang paling mantap sekali. Selalunya kalau saya buat nasi dagang, saya masukkan telur rebus juga kedalam kuah gulai dan itulah yang paling dia suka. Boleh bertambah-tambah nasi dibuatnya.

Untuk pagi ini saya kongsikan resipi nasi dagang yang sedap dan mudah je nak masak tetapi sebelum itu bagi yang ingin mencuba kenalah cari beras nasi dagang dan ikan tongkol terlebih dahulu. Jom follow resipi dibawah ni. 
NASI DAGANG
Bahan-bahan :
4 cawan beras nasi dagang - rendam semalaman
1 cawan beras pulut - rendam semalaman
2 sudu kecil halba
Santan cair secukupnya
Santan pekat secukupnya
Garam secukupnya

Bahan dimayang halus
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 ½ inci halia

Cara membuatnya :

1. Toskan beras nasi dagang dan beras pulut yang telah direndam semalaman.
2. Kukus bersama santan cair hingga separuh masak. Gaul sebati.
3. Angkat dan masukkan kedalam bekas dan gaul bersama santan pekat, garam, bawang merah, bawang putih dan halia. 
4. Gaul sebati, kemudian masukkan halba dan kukus sekali lagi hingga masak.

GULAI IKAN TONGKOL
1 ½  kg ikan tongkol - direbus dengan asam gelugur dan garam
1 kg santan
3 sudu besar serbuk kari ikan
1 keping nisan kerek@gula kabung (orang Kedah panggil gula Gerek) - optional
1 keping asam gelugur
2 sudu besar kerisik
7 tangkai cili padi
½ sudu besar serbuk jintan manis 
½ sudu besar serbuk ketumbar 
Garam secukup rasa

Bahan Kisar 
10 tangkai cili kering - rendam dengan air panas dan toskan
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas,1 inci halia dan 1 inci kunyit

Cara membuatnya :
1.Tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan serbuk kari. Masak hingga pecah minyak.
2. Seterusnya masukkan santan, nisan kerek, kerisik dan garam secukup rasa. Renih hingga mendidih. Masukkan pula ikan tongkol yg direbus tadi dan apabila telah masak dan sebelum diangkat masukkan cili api.