KUIH LOMPAT TIKAM

Assalamualaikum, 

Selalunya saya lebih cenderung masak menu dari utara tetapi perkongsian petang ini adalah sejenis hidangan manis dari negeri cik siti wan kembang iaitu kuih lompat tikam. Kalau di Langkawi memang setakat ini saya belum jumpa orang jual kuih ini. Bila dah teringin nak makan kenalah buat sendiri. Lagipun nak buat kuih ini sangat mudah cuma agak renyahlah sedikit.

Bagi yang ingin cuba buat sendiri kuih lompat tikam resipi ada dibawah ni. Maaf tiada langkah demi langkah yang disediakan kerana gambar dan resipi ini saya shoot untuk Majalah Saji Ogos lalu. Jom layan resipi :)  
KUIH LOMPAT TIKAM
Bahagian Hijau
2 cawan tepung beras 
1 sudu kecil air kapur 
1 cawan air daun pandan (campur sikit dengan pewarna hijau) 
4 cawan air
Campurkan semua bahan dan kacau atas api sehingga berkilat dan meletup-letup. Adunan ni mesti masak betul agar tidak berair dan mudah basi. Masukkan ke dalam loyang dan sejukkan. 

Bahagian Putih
Santan pekat dari sebiji kelapa
¼  sudu teh garam
2 sudu besar tepung jagung untuk memekatkan. 
Sebatikan santan dengan garam dan masak atas api.  Bila dah menggelegak, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga kuah jadi pekat.

Pulut Merah
2 cawan beras pulut - dibersihkan 
3 sudu minyak masak 
sedikit garam dan beberapa titis pewarna merah
Campurkan semua bahan dan masak pulut macam biasa.

Air Gula
4 keping gula melaka 
2 helai daun pandan 
air secukupnya 

Masakkan semua bahan dan pastikan air gula tersebut agak pekat
Cara menghidang lompat tikam, campurkan semuanya dan hidangkan dengan air gula.