KARIPAP PUSING

Assalamualaikum, 

Karipap pusing yang ranggup ni sedap dijadikan teman ngeteh dipetang hari. Nampak macam rumit nak buat...yelah dengan tekstur berlapis-lapis tu kan, tapi sebenarnya mudah sahaja asalkan ikut resipi yang diberikan. Maaf resipi ini tidak ada langkah demi langkah penyediaan kerana gambar ini shoot untuk Majalah Saji keluaran Ogos sebelum ini. Saya sedang dalam proses memasukkan resipi-resipi yang belum pernah disiarkan ke dalam blog sementara mood berblogging dah mula datang ni. 

Jom layan gambar dan resipi karipap pusing dibawah ini dan selamat mencuba :) 
KARIPAP PUSING
Doh untuk kulit
Bahan A
600 gm tepung gandum
50 gm gula
250ml air
1 ½  sudu kecil garam
1 biji telur
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung

Bahan B
400 gm tepung gandum
250 gm marjerin

Cara membuatnya :
1. Campurkan semua bahan A. Gaul hingga sebati hingga tak melekat di tangan dan bulatkan angaran 40gm berat tiap satunya, ketepikan seketika.

2. Gaul pula bahan B sebati sehingga boleh dikepal tetapi jangan terlalu lembut.Bulatkan anggaran berat 35gm.

3. Gelek bahan A masukkan bahan B di dalam nya, tutup dan bulatkan bersama-sama. Canai kali pertama hingga ketebalan lebih kurang 0.4cm kemudian gulung dari arah memanjang. Canai lagi sekali dan gulung lagi.

4. Potong kepada 4 bahagian, canai bentuk bulat dan tekapkan pada acuan karipap, letak inti dan tutup doh serta kelim.

INTI
5 biji kentang
200g ayam cincang
setangkai daun kari
2 ½  sudu besar rempah kari ayam - bancuh dgn sedikit air
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya :
1.Kentang dikupas dan potong dadu, ketepikan seketika.


2. Kisar bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bahan-bahan tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang, ayam, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan isi ayam masak serta air kering. tutup api dapur dan sedia untuk digunakan.