Resepi brownies yang satu ini memang sedap dan bahan yang di gunakan pun tak banyak. Mula-mula memang ragu juga nak cuba resepi ni kerana tidak menggunakan sebarang serbuk penaik...bimbang jika tak menjadi. tapi ternyata setelah siap ia tetap menjadi dan sedap sekali. Keenakannya sukar di gambarkan. Kalau nak tahu memang kena cuba buat sendiri.
Bila anak-anak semua berkumpul di rumah waktu cuti macam ni memang seronok 'membaking' segala macam muffin, kek atau brownies kerana laris dan cepat saja habis. Sebagai seorang ibu, bila anak-anak menggemari apa yang kita hidangkan itu satu kepuasan yang sukar di gambarkan. :)
Baiklah resepi The Best Chocolate Brownies in The World ada saya sertakan di sini...memang 'best'. Cubalah ye ;)
Sumber : The Frugal Chef
Bahan A
4 biji telur
2 cawan gula kastor
2 sudu teh esen vanilla
1 cawan mentega cair
Bahan B
1 1/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan tepung gandum
1 teh garam halus
Almond nib - saya tambah
walnut - saya tambah
1. Gris loyang dengan mentega atau minyak dan taburkan dengan tepung. Ketepikan seketika.
2. Di dalam sebuah mangkuk, pukul empat biji telur hingga pucat, masukkan gula kastor dan pukul sebentar.
4. Masukkan pula serbuk koko, tepung gandum dan garam halus. Putar sekadar semua bahan bercampur.
5. Jika suka bolehlah di campur dengan almond nib & walnut dan kaup balik dengan adunan brownies tadi.
Tips : Jangan putar terlalu lama adunan ketika proses membuat brownies ini, cukup sekadar bahan bercampur.
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)