TALAM KELADI

Assalamualaikum,

Wah...menyerlah betul warna talam keladi ni kan. Bagi saya yang sukakan warna unggu, warna kuih ini sungguh memikat. Tentang rasanya pula, tak dapat di pertikaikan lagi...secukup rasa lemak manis dan menepati citarasa.

Resepi ini saya ambil di blog yatie, yang memang mahir sangat dengan segala resepi kuih talam. Suka tengok hasil air tangan yatie. Semuanya menarik dan nampak sedap. Menurut beliau kuih ni di adaptasi dari resepi asal chef Asma. 

Bagi yang ingin mencuba, saya sertakan sekali lagi resepinya di sini. 
TALAM KELADI 
Sumber : Yatie Memories - Sinar Kehidupanku

Bahan-bahan untuk lapisan bawah (A)
220 gm tepung beras 
40 gm tepung ubi
1 1/2 sudu teh garam
5 sudu besar gula pasir (Yatie tambah, suka manis sikit kuih ni - saya pun ikut yatie)
300ml santan pekat
700ml air

(B) 250 gm keladi - (lebih sikit pun tak apa) - buang kulit, basuh dgn air garam agar tidak hitam) potong kiub dan kukus selama 5 minit.- (kukus baru timbang)
Cara-caranya :

1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .

2. Tapis ke dalam periuk . Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"

4. Kukus selama 25 minit

Bahan-Bahan untuk lapisan atas
150-180 gm tepung gandum
250 gm gula halus
3 biji telur 
250ml santan
500ml air
Sedikit pewarna ungu
Cara caranya :

1. Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk

2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah

3. Kukus selama 30 minit.(Lap 5 minit sekali)