SOTONG GORENG KENTANG - Ringkas tapi sedap.

Assalamualaikum, 

Resepi ringkas memang membuka selera dan memudahkah kerja memasak. Yang penting kreativiti dan cara penyediaan menarik minat anak-anak untuk menjamahnya. 

Hari ini saya ingin berkongsi satu lagi koleksi resepi ringkas bagi sesiapa yang ingin mencuba...jom lihat :)
SOTONG GORENG KENTANG
Sumber : Dapurmamasya

Bahan-bahan:
5 ekor sotong (di potong bulat bulat)
3 biji kentang ( dipotong dadu)
Sedikit serbuk kunyit
1 biji bawang besar (dimayang halus)
1 inci halia (dimayang halus)
3 biji bawang putih (dimayang halus)
3 biji cili padi (dipotong kecil-kecil)- ganti cili besar
4 sudu besar sos tiram
1 1/2 sudu besar kicap cair
4 sudu besar air masak
Sedikit garam
Sedikit lada hitam (yang telah dikisar)

cara:
1. Gaulkan sotong dan kentang bersama kunyit dan sedikit garam di dalam bekas yang berasingan.
2.Panaskan kuali gorengkan kentang dulu sehingga kekuningan,
angkat kemudian masukkan sotong, goreng selama 2-3 minit masukkan bawang putih, cili padi dan halia.
3. Kacau sehingga sebati masukkan sos tiram, kicap cair dan air. Kacau lagi.
Akhir sekali letak bawang besar secubit garam (jika perlu) dan lada hitam
Angkat dan siap untuk di hidangkan.
Tips : Nak buat sotong bunga-bunga macam ni sotong di potong bulat macam biasa tetapi tebal sedikit. Ambil gunting, gunting di hujung sekeliling bahagian bulat tapi jangan sampai putus, cukup 3/4 bahagian sahaja. Bila di masak/goreng sotong akan kembang  dan jadi berbunga dan memikat selera keluarga.