KERABU IKAN TONGKOL - Pembuka selera

Assalamualaikum,

Kerabu memang menjadi hidangan pembuka selera dan salah satu darinya adalah kerabu ikan tongkol. Sekarang dah mudah untuk membakar ikan menggunakan 'magic pan', jadi bila-bila masa sahaja kita boleh menikmati kerabu ikan tongkol yang sedap ini.

Resepinya mudah dan ringkas sahaja tetapi di jamin anda makin berselera untuk menjamah nasi dengan menggandingkannya bersama kerabu ini. 

Jom kita lihat resepinya...
KERABU IKAN TONGKOL 

Sumber : watierman - MyR
Bahan-bahan ( Untuk 3-4 orang satu hidangan )

1/2 ekor ikan Tongkol sederhana besar (saya guna 2 ekor ikan saiz kecil)
2 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka pedas)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
secubit garam ikut selera anda (saya gantikan dengan kicap sotong Thai)
air perahan limau kasturi/ limau nipis
Tomato cherry - Ini saya tambah
Cara-cara

1.  Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua, lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar.
2. Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi.
Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis bawangbesar, cili merah dan cili api.

3. Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi.
4.Gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa atau kicap sotong dan perahkan limau kasturi. Dah siap bolehlah di hidangkan.