AYAM BAKAR BLACKPEPPER


Assalamualaikum, 


Salam jumaat, penghulu segala hari. Semoga Jumaat Ini menjadikan kita Seorang Hamba Allah yang Lebih Bertaqwa, lebih Menyantuni, berjaya serta cemerlang, dunia dan akhirat.

Nak cerita pasal 'dinner' semalam. Saya ada mencuba resepi ayam bakar black pepper dan ternyata sedap sangat.Sayangnya saya cuma buat sebelah sahaja ayam kerana hanya itu yang ada dalam peti sejuk. InsyaAllah hari minggu nanti nak buat lagi, sebab tak puas makan. Terima kasih kepada mamasya untuk resepi yang lazat itu dan izinkan saya berkongsi sekali lagi di sini :)

Ayam Bakar Blackpepper
Sumber: Dapurmamasya

Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong 4/ 4 chicken leg- ayam jangan potong kecil
5 ulas bawang putih- tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 sudu besar lada hitam - tumbuk
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 1/2 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar garam atau secukup rasa
butter / minyak zaiton
Cara memasak:

1.Campurkan semua bahan dengan bahan yang ditumbuk dalam satu bekas, kacau rata.(Saya lumur ayam dahulu dengan bahan yang di tumbuk di ikuti oleh sos perapan. Pastikan semua bahagian ayam terkena bahan-bahan tersebut)
2.Perapkan ayam lebih kurang 2 jam.

3.Bakar ayam selama 1-1 jam 20 min atau hingga masak dlm oven 200'C api atas bawah (bergantung kepada oven masing-masing). 

4. Bila ayam separuh masak, sapu dengan butter/minyak zaitun.
5.Bakar lagi hingga masak dan balikkan ayam semasa proses tersebut.

Tips masak ayam bakar dari Dapurmamasya 
1. Jangan potong ayam kecil-kecil sebab ayam nanti agak kering dan tak lembut, seeloknya seekor ayam potong empat atau guna chicken leg.Nak hidang barulah dipotong

2. Untuk bagi ayam cantik berkilat, sapukan butter atau minyak zaiton semasa membakar.

3. Perap ayam sekurang-kurangnya 1-2 jam atau nak lagi sedap semalaman.

4.Sekiranya rempah perapan ayam ada lebih, sapukan kepada ayam semasa membakar.

5.Kalau bahagian isi ayam dah tertanggal dari kulit, itu maknanya ayam dah sangat masak. Seelok-eloknya jangan sampai isi ayam tertanggal dari tulang.

6. Bila ayam dah masak, keluarkan segera dari oven untuk mengelakkan ayam kering