CHAR KUEY TEOW

Assalamualaikum,

Baru dua hari tak jenguk blog rasa dah lama sangat dah. Malam ni ada kelapangan sedikit bolehlah update apa yang patut dan saya ingin kongsikan resepi char kuey teow. Mudah sebenarnya membuat char kuey teow ni jika tau caranya. Bertambah enak jika di makan dengan cili jeruk...hmm nikmat. Jom langsung saja kita lihat resepinya :).
CHAR KUEY TEOW
Bahan A
500gm kuey teow
1 sudu besar cili kisar (boleh lebihkan jika suka pedas)
1 cawan kerang
taugeh dan kucai
1 biji telur
3 ulas bawang putih di cincang
Bahan B
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 kiub pati ikan bilis 
 garam dan gula secukup rasa

Bahan C
200 gm udang - Boleh lebihkan
1 1/2 cawan air
Cara memasak

1. Rebus udang hingga separuh masak (bahan C). Kemudian asingkan kulit dan kepala udang tadi. Isi udang diketepikan dulu.
2. Kisar kulit dan kepala udang tadi, bersama air rebusan tadi, tapis dan ambil stoknya.

3. Tuang minyak di dalam kuali, tumis cili kisar dan bawang putih yang di cincang tadi hingga berbau wangi. Masukkan udang dan kerang yang telah di rebus.
4. Masukkan pula stok udang dan semua bahan B. Apabila kuah mendidih barulah masukkan kuey teow, kucai dan taugeh.

5. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah di angkat.