IKAN LENGAT AIR ASAM

Assalamualaikum,

Hari ni sibuk benar seharian di pejabat. Ikutkan hati malas nak masak untuk makan malam, tetapi jemu pula makan di luar. Bila tiba musim sibuk cuti sekolah begini, selalunya saya kesuntukan masa dan makan di luar jadi pilihan. Dah tak tau nak atur kedai makan yang mana, jadi saya ambil keputusan masak yang ringkas sahaja. Kebetulan ada bekalan ikan kembung yang masih segar, saya kukus dan gandingkan dengan air asam. Cuma menu ringkas orang kampung...dan jika di utara ni orang panggil ikan lengat air asam. Lengat tu maksudnya kukus.

Jom kita tengok, mungkin pembaca pernah makan.
IKAN LENGAT AIR ASAM 
5 ekor ikan kembung yang segar 
2 keping asam gelugur 
1 labu bawang besar - di cincang dadu
1 biji tomato - di cincang dadu
5 biji cili padi - di hiris
1/2 inci belacan - di bakar terlebih dahulu 
1/2 cawan air suam - di ramas dengan sedikit asam jawa
garam dan gula secukup rasa
limau nipis  
Cara menyediakannya:

1. Bersihkan ikan dan lumur dengan sedikit garam, masukkan juga asam gelugur. kukus dalam 5 minit. 
2. Sementara itu potong nipis cili padi dan campurkan dengan bawang besar dan tomato. Ramaskan belacan yang di bakar dengan air asam jawa, garam dan gula. Satukan semuanya dan perahkan sedikit limau nipis.
3. Setelah ikan masak, masukkan kedalam pinggan dan siramkan dengan air asam(kuah) tadi.

4. Sedap hidangkan dengan nasi panas.