KANGKUNG IKAN MASIN

Assalamualaikum, 


Kangkung ikan masin adalah sayur yang ringkas tetapi membuka selera untuk di gandingkan dengan nasi panas. Memasaknya juga tidak mengambil masa yang lama. Selalunya sayur kailan di goreng dengan ikan masin tetapi jika gantikan dengan kangkung juga sedap rasanya. Saya gunakan ikan masin jeruk di dalam botol untuk resepi ini inspirasi dari di SINI.

Jom kita lihat resepinya.. :)
KANGKUNG IKAN MASIN
Bahan-bahan

Satu ikat kangkung 
1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dalam botol)-potong kiub kecil-kecil.
1 sudu teh minyak dari botol ikan masin tadi
1 biji bawang besar - dimayang bulat
1 inci halia - diketuk
bawang putih-diketuk
1 sudu besar sos tiram
1 susu besar sos ikan
sedikit air asam limau nipis & serbuk lada sulah
minyak untuk menggoreng
Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis ikan masin tenggiri tadi hingga naik bau, kemudian tumis bawang putih,bawang besar dan halia .Masukkan juga sos tiram.

2. Masukkan sayur dan tambah minyak dari botol ikan masin tadi. masukkan sos ikan kacau rata.
3. Masukkan sedikit air (dalam 2 sudu besar). Biarkan seketika dan setelah masak hidangkan di dalam pinggan. Taburkan sedikit lada sulah dan perahan asam limau tadi.