Assalamualaikum,
Suka makan Cream puff? Apa kata cuba membuatnya sendiri di rumah. Prosesnya tidaklah sesulit yang di bayangkan.
Yang paling saya suka adalah cream puff jagung. Kalau dah buat sendiri tu bolehlah letakkan banyak inti mengikut kesukaan.Bagi yang ingin cuba membuatnya di rumah, saya sertakan resepinya disini. Jom intai... ;)
Cream Puff Jagung
Resepi asal : Zaliana - MYr
Sumber : Dapurmamasya
Bahan-bahan (untuk 28 biji cream puff)
125 gm tepung naik sendiri @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur (saya guna telur gred B)
Bahan-bahan untuk inti jagung
1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 cawan jagung dalam tin (jenis Cream)
1/2 cawan tepung kastad
5 sudu besar gula (jika suka manis boleh lebihkan sedikit)
Cara-cara
Cara-cara untuk puff
1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan.
2.Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang.
4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik. Bakar selama 25-30minit )180'C ,setkan api atas dan bawah.Jangan risau kalau cream puff anda leper seperti gambar di bawah kerana ia akan mengembang sebaik sahaja di bakar.
5. Bila cream puff telah masak dan di sejukkan, Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung
Cara-cara untuk inti
1. Kacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap
2.Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff .
0 comments:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan komen :)