MUFIN PANDAN KELAPA

Assalamualaikum,

Kurang seminggu lagi sesi persekolahan bagi tahun 2013 akan berakhir dan anak-anak masih tetap ke sekolah walaupun buku teks sudah di serahkan dan tidak ada proses perbelajaran dalam bilik darjah. Namun begitu pihak sekolah dan guru-guru tetap kreatif menjalankan berbagai aktiviti yang berfaedah untuk pelajar baik di sekolah rendah atau menengah, contohnya seperti hari ini...pihak sekolah mengadakan jamuan akhir tahun dan setiap pelajar di galakkan membawa makanan ke sekolah dan ini bagi saya suatu aktiviti yang baik sekali untuk mengeratkan hubungan antara sesama pelajar dan guru-guru.

Bila anak suarakan untuk membawa makanan ke sekolah, yang terlintas di fikiran saya adalah muffin. Dan pagi ini saya bangun awal untuk siapkan muffin pandan kelapa. Resepinya rujuk dari majalah saji keluaran 2012 dan saya gandakan adunannya. Nak cuba buat juga? Jom kita intai resepinya... :)
MUFIN PANDAN KELAPA
Bahan-bahan
100gm tepung gandum - di ayak
3/4 sudu kecil serbuk penaik - di ayak
1/4 sudu soda bikarbonat - di ayak
1/4 sudu kecil garam halus
60gm gula kastor 100ml santan
60ml minyak jagung 
50gm kelapa kering 
1 biji telur - gred A
1 sudu kecil pes pandan
sesikit pewarna hijau

Bahan Hiasan 
Sedikit kelapa parut kering 
Badam - di cincang 

Cara menyediakannya:

1. Satukan telur dan gula dan pukul hingga hancur.
2. Kemudian masukkan minyak jagung dan curahkan santan.
3. Tambahkan sedikit pewarna hijau dan perasakan dengan pes pandan.

4. Masukkan semua bahan ayak, kelapa kering dan garam halus. Gaul sebati.

5. Masukkan adunan kedalam acuan muffin dan taburkan kelapa kering serta badam cincang. Bakar selama 30 minit pada suhu 180'c.