KEK MARBLE WARISAN

Assalamualaikum,

Kek Marble memang menjadi kegemaran tiap lapisan masyarakat, mungkin kerana rasanya yang tidak muak dan enak hasil paduan antara perasa coklat dan vanilla. Membuatnya juga tidaklah serumit mana jika tau tekniknya. Ada berbagai cara pula resepi kek marble ini dan hari ini saya ingin berkongsi resepi kek marble warisan dan mungkin juga resepinya sama seperti yang ada pada pembaca. Jom kita lihat resepi kek yang mudah ini, enak juga buat sarapan pagi atau minum petang bersama keluarga tercinta.  
KEK MARBLE WARISAN 
Sumber : majalah rasa (sept 2013)

Bahan-bahan
250gm mentega - saya hanya gunakan majerin 
210 gula kastor 
5 biji telur 
1 sudu makan ovalette (saya kurangkan kepada 1 1/2 sudu teh)
230gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik 
1 sudu serbuk koko 
80ml susu segar

Cara memasak:

1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan gebu. Kemudian masukkan ovellate dan telur sedikit demi sedikit di ikuti dengan esen vanila. Teruskan memukul.
2. Seterusnya masukkan tepung dan susu segar secara berselang seli. Pukul lagi sehingga sebati.
3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu daripada bahagian di adun dengan serbuk koko sehingga mesra.
4. Tuang kedua-dua adunan secara berselang seli kedalam loyang bersaiz 7 inci yang telah di lengser minyak dan beralas kertas. Bakar dengan suhu 180'c selama satu jam dan biarkan sejuk sebelum di potong.