IKAN BAKAR DAUN PISANG

Assalamualaikum,

Selamat berhari minggu untuk semua pembaca yang sudi singgah di sini. Masak apa ya untuk keluarga hari ni? Kalau hari minggu begini, bakar ikan untuk makan tengahari pun sedap juga kan. Tambahan pula jika ikan bakar tu di balut pula dengan daun pisang. Aromanya lebih membuka selera. Kerja membakar ikan ni pula lebih mudah sekarang semenjak 'magic pan' di di perkenalkan di pasaran. Cuma untuk rasa dan aroma yang lebih memikat boleh juga di balut ikan tersebut dengan daun kunyit atau daun pisang sebelum membakarnya.  

Jom kita lihat resepinya...mudah je.
IKAN BAKAR DAUN PISANG 
4 ekor ikan selar atau kembung
5 tangkai cili besar - merah
3 tangkai cili padi 
1 batang serai - di hiris halus
5 ulas bawang merah  - di mayang
3 ulas bawang putih - di mayang
2 biji buah keras
1/2 inci belacan 
1/2 inci lengkuas - di hiris nipis
1 inci kunyit hidup - di hiris nipis
Garam secukup rasa
Cara memasak

1. Siang ikan dan cuci hingga bersih. Keringkan air (boleh gunakan tisu dapur) yang melekat pada ikan tersebut dan ketepikan seketika.
2. Kisar semua bahan-bahan hingga halus dan lumurkan dengan ikan tadi. Perapkan kira-kira 10minit.
3. Bungkus ikan tadi dengan daun pisang dan bakar hingga masak. Saya hanya gunakan 'magic pan' untuk membakar ikan tersebut.

4. Bila ikan dah masak, bolehlah di hidangkan dengan nasi panas.