REMPEYEK BAYAM

Assalamualaikum,

Petang-petang begini asyik jika dapat mengudap makanan ringan sambil bersantai. Kudapan yang sihat adalah yang di buat sendiri di rumah kerana bebas dari serbuk perasa dan kandungan garam yang tinggi.

Hari ni saya ingin berkongsi resepi rempeyek yang di buat dari sayur bayam. Bayam ini adalah pemberian dari seorang teman hasil dari kebun nya sendiri. Daunnya segar dan besar dan sesuai sangat di buat rempeyek. Soal rasanya, memang sedap sekali dan rangup. Sungguh mengasyikkan bila di kunyah apalagi jika sedang berkumpul dengan teman-teman atau keluarga sambil menonton TV. Jom langsung saja kita lihat resepinya... :)

REMPEYEK BAYAM 
Sumber : lan_ieza (my resepi)

Satu ikat daun bayam hijau yang segar - basuh dan toskan 
150gm tepung beras
150gm tepung jagung 
1 sudu besar jintan manis - di kisar halus 
1 sudu besar jintan putih - di kisar halus
1 sudu besar ketumbar - di kisar halus
4 ulas bawang putih - di kisar 
segenggam udang kering - di kisar 
1 biji telur
1 sudu besar air kapur makan
1 kotak kecil santan segera
air untuk bancuhan adunan
garam dan minyak untuk menggoreng 

Cara-cara

1. Campur semua bahan (kecuali daun bayam) dan campur air, kacau hingga sebati.

2. Jika adunan terlalu pekat, tambah air begitu sebaliknya jika cair tambah sedikit tepung.


3. Celup daun bayam kedalam adunan dan goreng dengan api perlahan.

5. Nota : Jika daun habis dan masih berbaki adunan, boleh di tambah kacang tanah dan buat rempeyek biasa.