APAM PANDAN MAURIPAN/YEAST


Assalamualaikum,

Salam pagi sabtu. Hari ini saya ingin berkongsi resepi apam pandan mauripan yang saya ambil dari blog puteri manja. Cukup mudah membuatnya dan tidak mengambil masa yang lama. Selepas selesai mengukus, apam ini ‘tersenyum’ seakan-akan apam mekar pula…dan saya hidangkan dengan kelapa parut sebagai sarapan pagi.

Boleh di cuba untuk mempelbagaikan resepi apam dan saya kongsikan sekali lagi resepinya di sini.

APAM PANDAN MAURIPAN 
sumber : puteri manja 

2 cawan tepung gandum 
1/2 cawan gula pasir
1/2 paket yeast atau mauripan (kira-kira 5gm)
250ml air suam 
sedikit pandan paste 
sedikit pewarna kegemaran 

Cara membuatnya :

1. Masukkan semua bahan di atas dalam satu bekas, kacau rata.

2. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan letakkan pandan paste dan satu lagi warna kesukaan.

3. Masukkan kedalam acuan yang di sapu minyak terdahulu dan biar naik sedikit dalam tempoh 15-20minit.

4. Setelah itu kukus selama 8-10minit , tunggu sejuk dan bolehlah di hidangkan dengan kelapa parut.