BIHUN GORENG

Assalamualaikum,

Sarapan apa pagi ni? Saya cuma sempat menggoreng bihun yang ringkas atau ada orang kata bihun bodoh jer. Entah kenapa di panggil begitu ya? :D mungkin kerana resepinya ringkas dan senang membuatnya. Saya memang suka resepi yang ringkas begini kerana  menjimatkan masa.

Baiklah jom kita lihat resepi...walaupun kebanyakan orang tau masak bihun...saya ingin juga berkongsi resepinya di sini. Mungkin ada sedikit kelainan :)

BIHUN GORENG 
bahan-bahannya
1 bungkus bihun (di rendam dan toskan)
200gm udang - di buang kulitnya


100gm sawi
100gm kobis
1 cawan tauge
3 sudu makan minyak masak
1 batang lobak merah - di potong seperti mancis
1/2 cawan air
2 biji telur
cili merah sebagai hiasan

Bahan sos
2 sudu besar sos tiram 
5 sudu besar sos cili
1 sudu teh kicap pekat
2 sudu besar kicap cair (atau boleh juga gunakan kicap sotong)
1 kiub ayam maggi
2 sudu besar cili kisar  

CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan udang hingga wangi.

2. Masukkan bahan sos dan air, biarkan mendidih. Masukkan kobis dan bihun. Kacau rata hingga sebati.

3. Apabila bihun sudah lembut, masukkan sawi dan taugeh. Gaul dan rasakan masinnya.

4. Telur pula boleh di pecahkan ke dalam kuali semasa sedang menggoreng bihun atau boleh juga di buat telur dadar...gulung serta potong kecil ketika menghidang.