KUIH KASUI

Assalamualaikum dan salam pagi jumaat, penghulu segala hari :)

Kuih tradisional melayu merupakan hidangan yang tak luput dek zaman, sentiasa mendapat permintaan dan di gemari ramai. Cara pembuatannya juga tidaklah sesukar yang di bayangkan dan tak menggunakan banyak bahan. Salah satu kuih kegemaran saya adalah kuih kasui kerana rasanya yang lemak hasil paduan gula merah dan kelapa parut yang di gaul dengan sedikit garam.

Saya kongsikan resepi kuih kasui di sini sekali lagi bagi yang ingin cuba membuatnya :) 

KUIH KASUI
Sumber : reenkhan7067.blogspot.com

Bahan A
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
sedikit kicap pekat (saya gantikan dengan pewarna coklat)

Bahan B
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
1/2 sudu teh kapur makan (bancuhkan dengan sedikit air untuk dapatkan paste pekat)
kelapa parut putih
sedikit garam


Cara-Caranya: -

1. Masukkan semua bahan A kecuali pewarna kedalam periuk dan masak sehingga gula Larut. Angkat dan tapis untuk buang benda asing dalam gula merah. Masukkan sedikit pewarna coklat dan biarkan sejuk.

2. Alaskan Loyang 4 segi berukuran 10 x 10 x 3 inci dengan Plastik dan ketepikan.


3. Masukkan semua tepung dalam bekas dan kemudian masukkan bancuhan gula tadi sedikit demi sedikit dan kacau rata dengan mengunakan whisk. Masukkan air kapur dan kacau rata.

4. Tapiskan bancuhan dan masukkan kedalam periuk. Masak sehingga naik wap. Kacau sentiasa mengunakan sudip kayu.

5. Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukus selama 30 minit sehingga masak.



6. Bila kuih sudah sejuk baru potong dan gaul dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.