BOLU KUKUS MAMBO

Assalamualaikum,

Resepi bolu kukus mambo ini saya ambil hasil resepi asal Ibu Fatmah Bahalwan. Jika di Malaysia, perkataan bolu itu lebih menjurus kepada apam kerana faktor perbedaan bahasa.

Resepi ini tidaklah sesukar mana dan sekali mencuba alhamdulillah menjadi, cuma kesilapan saya lakukan kerana menggunakan loyang besar. Jadi bolu ini sedikit mendatar tapi masih tetap sedap. Nanti jika ada kelapangan saya ingin mencuba lagi tapi menggunakan loyang yang bersesuaian untuk mendapatkan bolu yang lebih tebal dan cantik.

Sesiapa yang ingin mencuba bolehlah lihat resepi yang saya kongsikan sekali lagi di sini.

BOLU KUKUS MAMBO

bahan-bahan:
6 biji telur
2 butir kuning telur sahaja
250 gram gula
½ sudu kecil esen vanilla
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil ovalette
175 ml santan pekat, masak
200 gm tepung gandum

 Cara membuat : 

1. Sapu mentega pada loyang, lapik dengan kertas..sapu mentega lagi dan tabur sedikit tepung.

2. Pukul telur, gula, ovellete dan esen vanilla sehingga kembang dan berkrim. Masukkan tepung yang di ayak secara beransur-ansur sambil di kacau.





3. Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan masukkan perasa pandan, strawberry, lemon dan coklat.


4. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama 10minit selapis demi selapis sehingga lapis terakhir kukus selama 20 minit.

5. Angkat dari pengukus dan potong setelah sejuk.