NASI CARROT PALING MUDAH DAN SEDAP

Assalamualaikum,

Pernah tak bila masak nasi berperisa jadi lembek atau terkeras kerana sukar mengagak sukatan air? Hari ini saya nak kongsikan resipi nasi carrot yang paling mudah dan sedap. Selalunya jika masak nasi carrot seperti biasa, carrot akan lembek atau hancur ketika kita mengacaunya. Tetapi dengan resipi ini, carrot tetap cantik dan mudah sangat membuatnya, tak perlu menjadi pakar memasak jika nak hasilkan nasi ini dan tak mengambil masa yang lama.

Cukup mudah jika nak raikan tetamu yang datang tanpa dirancang dan ianya tidak menggunakan periuk tekanan tinggi pun. Cuma masak nasi putih seperti biasa dan lakukan langkah-langkah yang saya sertakan dibawah ini.

Jom lihat resipinya :)

NASI CARROT PALING MUDAH DAN SEDAP
1 cawan lobak merah - di parut
3 cawan nasi putih yang telah dimasak dari beras basmathi
1 labu bawang besar - dicincang
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh biji sawi
2 tangkai cili kering 
1 tangkai daun kari 
1 sudu teh garam masala
garam secukup rasa
1/4 cawan biji gajus 
1 sudu besar minyak sapi + 1 sudu besar minyak masak
sedikit daun ketumbar 

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumis biji sawi, biji gajus dan cili kering.

2. Bila biji gajus agak garing, masukkan bawang besar, garam, serbuk kunyit, garam masala dan daun kari.
3. Kacau hingga sebati dan masukkan lobak merah yang telah diparut.
4. Bila lobak merah sudah sebati dan masak, tutup api dapur dan masukkan nasi yang telah dimasak tadi serta kacau hingga sebati.
4. Bila dah siap bolehlah dihidangkan panas dengan lauk-lauk pilihan.